Keittiön suunnittelu | Sisustussuunnittelijan vinkit
Keittiön suunnittelu on tärkeä vaihe remontin tai uuden kodin suunnittelussa. Kerron mitä asioita kannattaa ottaa huomioon keittiön suunnittelussa ja mitä lopputuloksia sisustussuunnittelijan tekemästä suunnitelmasta syntyy.
Keittiö on kodin sydän ja viime aikoina on suosittu avokeittiötä, joka muodostaa yhtenäisen tilan ruokailutilan ja olohuoneen kanssa. Se lisää entisestään keittiön suunnittelun merkitystä, sillä keittiön tulee olla sekä toimiva, että visuaalisesti kaunis ja istua osaksi muuta kokonaisuutta.
Keittiön toiminnallisuuden ja ergonomian suunnittelu
Keittiöllä on iso vaikutus arjen toimivuuteen ja mielestäni tärkeintä keittiössä on toiminnallisuus sekä ergonomia.
Ruuan valmistusta varten tarvitaan kylmälaitteet, vesipiste, työtaso, roskien lajittelu, liesi ja uuni. Ne tulisi sijoittaa tilaan niin, että kaikki on ikään kuin käden ulottuvilla ja työskentely on sujuvaa.
Keittiön suunnittelu lähtee liikkeelle tilan hahmottamisesta. Kartoitetaan tilan mittasuhteet, ovi- ja ikkuna-aukot sekä veden ja viemäröinnin sijainti. Tilaa kannattaa tarkastella uudesta näkökulmasta ja arvioida saisiko tilasta toimivamman, jos väliseiniin, oviaukkoihin tai vesipisteen sijaintiin tehdään muutoksia.
Keittiön suunnittelun yhteydessä on hyvä miettiä kuinka monta ihmistä keittiötä yleensä käyttää sekä kuinka paljon ja millaista ruokaa yleensä valmistetaan. Kannattaa myös miettiä kumpi on tärkeämpää, laskutila vai säilytystila. Ruokaillaanko keittiössä vai onko ruokailutila erikseen? Nämä ovat hyviä reunaehtoja, joiden pohjalta on luontevaa lähteä miettimään keittiön toimintoja ja niiden optimaalista sijoittelua.
Keittiöitä on monen mallisia, kuten I, II, L ja U. Saarekkeen tai niemekkeen avulla keittiöstä voi saada vielä toimivamman. Keittiön suunnittelussa mitoitus on tärkeää, jotta tilan potentiaali saadaan maksimaalisesti käyttöön ja tila miellyttäväksi. Esimerkiksi saarekkeen ympärille tulee jättää riittävästi kulkutilaa ja kalusteita suunniteltaessa täytyy varmistaa, että kaikki ovet ja laatikot mahtuvat vaivattomasti avautumaan. Kylmälaitteille on varmistettava riittävä ilmankierto. Keittiön ergonomiaa voi parantaa pienillä asioilla, kuten sijoittamalla esimerkiksi uuni korkeammalle, jotta vältytään ylimääräiseltä kumartelulta.
Toiminnallisuuden suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös riittävä sähköistys. Missä tarvitaan sähköä ruuan valmistuksen aikana? Millaisia laitteita käytetään ja kuinka paljon laitteita on käytössä? Pistorasioita on hyvä varata mielummin liikaa kuin liian vähän.
Keittiön valaistussuunnittelu
Keittiön yksi tärkeimmistä elementeistä on valaistus, koska se on tärkeä osa toiminnallisuutta ja ergonomiaa. Kiintokalusteiden löydettyä paikkansa on hyvä käydä ajatuksella läpi keittiön valaistustarpeet. Yleisvalaistuksen tulee olla riittävä ja on aina hyvä, jos se on säädettävissä erilaisiin tilanteisiin. On mietittävä missä tarvitaan valoa ruuan valmistuksen ja jälkitöiden yhteydessä. Onko tilassa jotain mitä halutaan korostaa tai tuoda esille valaistuksella? Valaistus on tehokas sisustuselementti.
Olen kirjoittanut erillisen postauksen kodin valaistussuunnittelusta, pääset lukemaan sen täältä.
Keittiön pintamateriaalit ja visuaalinen ilme
Toiminnallisuuden ja kiintokalusteiden sijoittelun jälkeen syvennytään tarkemmin materiaaleihin ja visuaaliseen ilmeeseen. On aika määritellä malli, värit, materiaalit ja kiiltoasteet alla oleville:
- lattia
- seinät
- katto
- välitila
- kaappien ovet ja rungot
- vetimet
- työtasot
- kodinkoneet
- vesikalusteet
- pesuallas
- pistorasiat
- valaisimet
Tässä vaiheessa kannattaa miettiä millaisia käyttövaatimuksia pintamateriaaleille kohdistuu. Materiaalivalinnoissa on hyvä miettiä kulutuksen, kosteuden ja pesun kestävyyttä. Valikoima on laaja ja vain mielikuvitus on rajana. Voit miettiä millaista tunnelmaa toivot keittiöön ja millaisessa ympäristössä viihdyt. Jos kyseessä on avokeittiö, niin on otettava huomioon myös koko tilan yleisilme ja toivottu lopputulos.
Keittiön suunnittelun lopputulokset
Sisustussuunnittelija voi auttaa keittiön kokonaisvaltaisessa suunnittelussa ja remontin läpiviennssä. Sisustussuunnittelijan tekemän suunnittelun lopputuloksena syntyy kattavat suunnitelmadokumentit:
- pohjapiirustus, johon merkitään pintamateriaalien, kiinto- ja irtokalusteiden sekä valaisimien sijoittuminen
- seinäprojektiot kalustettavilta seiniltä
- kiintokalusteiden mittapiirustukset
- havainnekuvia
- huonekortti tuotetietoineen
- työohjeet
Suunnitelman läpikäynnissä materiaali- ja värimallit toimivat tukimateriaalina. Kattava suunnitelma helpottaa tarjouspyyntöjen laatimista ja itse toteutusvaiheessa toimii työohjeistuksena. Sisustussuunnittelijan kautta saat myös vinkkejä luotettavista ammattilaisista erilaisiin toteutuksiin.
Sisustussuunnitelman sisällöstä olen tehnyt oman blogikirjoituksen, pääset lukemaan sen täältä.
Lisätietoja
Tarvitsetko apua keittiön suunnitteluun? Ota yhteyttä, niin suunnitellaan juuri sinulle sopiva kokonaisuus.
Lisätietoja sisustussuunnittelun osa-alueista löydät palvelut-sivulta.
Sisustussuunnittelun hinnoittelusta löydät lisätietoja täältä.
Portfolioni löytyy nyt myös Pinterestistä. Klikkaa tästä ja käy katsomassa lisää kuvia erilaisista toteutuksista.
Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa