Close

5 huhtikuun, 2021

Sisustussuunnittelijan vinkit | Miten sisustuskiista ratkaistaan?

Kaisa Kallatsa Sisustussuunnittelija

Sisustuskiista saattaa olla vähän erikoinen aihe, mutta toimittaja Maria Paldanius haastatteli minua Lännenmedian Koti ja Asuminen-osioon. Aiheena oli pariskuntien sisustuskiistojen ratkaiseminen ja kahden erilaisen tyylin yhdistäminen sama katon alle. Juttu julkaistiin maaliskuussa Lännenmedian sanomalehdissä. Halusin julkaista tiivistelmän haastattelusta myös täällä blogissani, koska aihe on sisustussuunnittelijan arkipäivää.

sisustuskiista

Millaisista sisustukseen liittyvistä asioista tyypillisesti kiistellään?

Yleisimpiä kiistanaiheita ovat värimaailma ja yleiset tyyliasiat. Sisustuskiista voi syntyä, jos toinen pitää runsaudesta ja väreistä, kun taas toinen on enemmän minimalistisen linjakkuuden ystävä.

Voivatko pariskuntien eriävät sisustusvisiot mahtua saman katon alle?

Eriävät sisustusvisiot mahtuvat saman katon alle, jos molemmat hyväksyvät, että kummankin persoona saa näkyä yhteisessä kodissa. Se voi kuitenkin vaatia kompromisseja. Yksi ratkaisu on se, että kumpikin osapuoli saa kodista itselleen pienen, rajatun temmellyskentän, jossa voi toteuttaa vapaammin omaa tyyliään. Loput tiloista sisustetaan erilaisilla kompromissiratkaisuilla. Toinen vaihtoehto taas on se, että kaksi erilaista tyyliä yhdistetään mahdollisimman sulavasti kaikissa kodin tiloissa.

Millaisia vinkkejä antaisit sisustuskiistaan ajautuneille pariskunnille? 

Pattitilanteesta päästään eteenpäin, jos kumpikin on valmis katsomaan asioita uudella tavalla ja hyväksymään puolison tyylin. Pariskunnan kannattaa keskustella kotiin liittyvistä haaveista ja alkaa siltä pohjalta etsiä sopivaa keskitietä. Yhdessä on hyvä sopia, millä tavalla kummankin persoona ja makumieltymykset näkyvät yhteisessä kodissa. Yhdistetäänkö esimerkiksi kaksi erilaista tyyliä kaikissa tiloissa vai saavatko molemmat oman tilan, jossa voivat toteuttaa itseään?

Sisustukseen liittyviä persoonallisia mieltymyksiä voi toteuttaa myös pienempinä yksityiskohtina. Sekin usein jo riittää, että koti tuntuu omalta. Kannattaa siis löysätä omia tiukkoja periaatteita ja antaa tilaa toiselle. On tärkeää, että koti on kummankin näköinen.

Voiko sisustuskiistoissa olla myös jotain positiivista?

Usein käy niin, että kun erilaisia vaihtoehtoja käydään yhdessä läpi, pariskunnan näkökulma avartuu ja he alkavat pitää toisen tyylistä. Pari voi myös alkaa ymmärtää toisen persoonaa paremmin. Ja mikä parasta, kahden erilaisen tyylin yhdistämisestä voi tulla ihan huikea lopputulos! Sisustuskiista voi siis olla myös positiivinen asia.

Entä voivatko vastakohdat mielestäsi täydentää toisiaan myös sisustuksessa?

Vastakohdat voivat täydentää toisiaan. Erilaisten tyylien yhdistämisestä tulee parhaimmillaan persoonallinen, harmoninen, mielenkiintoinen ja viihtyisä kokonaisuus. Olen usein saanut asiakkailta palautetta, että puolueeton sisustussuunnittelija on auttanut pääsemään kiistassa eteenpäin. Suunnittelija näkee asiat laatikon ulkopuolelta ja voi ehdottaa ratkaisuja, joita kumpikaan ei ole tullut ajatelleeksi.

Onko sinulla puolisosi kanssa erilainen maku ja teidän on vaikea päästä yhteisymmärrykseen kotinne sisustuksesta? Ota yhteyttä, jos kaipaat puolueetonta näkemystä ja ehdotuksia.

===

Portfolioni löytyy nyt myös Pinterestistä. Klikkaa tästä ja käy katsomassa kuvia erilaisista toteutuksista.

Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *