Sisustussuunnittelijan käytännön vinkkejä yhtenäiseen sisustukseen
Pariskunnilla on usein erilainen sisustusmaku ja tyylien yhdistäminen on yleinen pulma omassa työssäni. Kotiliesi teki aiheesta haastattelun ja annoin käytännön vinkkejä yhtenäiseen sisustukseen, vaikka pariskunnan tyylit eivät kohtaisi.
Pääset lukemaan koko jutun täältä.
1. Sido yhteen väreillä ja pintamateriaaleilla
Kun tavoitteena on yhtenäinen ilme, kokonaisuus ratkaisee. Siksi sisustuksen yhtenäistäminen kannattaa aloittaa sopimalla yhdessä suuntaviivoista eli käytännössä esimerkiksi siitä, millaista väripalettia tai pintamateriaaleja käytetään tai missä suhteessa eri tyylejä on tarkoitus sekoittaa.
”Kun yleisilmeestä on päätetty, sekavuutta aiheuttavat rönsyt karsiutuvat yleensä luonnollisesti pois”, Kallatsa sanoo.
Jos suinkin mahdollista, kannattaa satsata etenkin lattian, seinien ja katon muodostamaan kokonaisuuteen. Kun ne ovat sopusoinnussa, on myös tilan yleisvaikutelma todennäköisesti harmonisempi. Tarvittaessa kannattaa siis tarttua vaikka maalitelaan ja luoda sisustukseen yhtenäisyyttä.
”Näyttää väistämättä sekavalta, jos huoneessa on esimerkiksi hyvin voimakkaita värejä, jotka eivät sovi kokonaisuuteen.”
2. Tuunaa olemassa olevaa
Toinen käytännön vinkki yhtenäiseen sisustukseen on tuunaaminen. Olemassa olevat huonekalut voi saada sointumaan paremmin yhteen tuunaamalla niitä. Esimerkiksi maalaus, verhoilu ja pinnoitus ovat hyviä tapoja uudistaa kalusteita ja tehdä niistä molemmille mieluisia.
Materiaalit kannattaa valita niin, että ne sopivat isoihin pintoihin eli lattiaan, seiniin ja kattoon.
3. Anna kummallekin oma valtakunta
Jos kotona riittää tilaa, voi kummallekin antaa oman valtakunnan. Toisin sanoen kumpikin saa päättää yhden nimikkohuoneen sisustamisesta kokonaan ja muihin tiloihin muodostetaan kompromissi.
Tämä voi olla hyvä ratkaisu, jos sisustustyylit ovat hyvin vastakkaiset. Tällöin kumpikin saa toteuttaa itseään vapaasti, vaikka toisella olisi hyvin värikäs, runsas tyyli ja toisella vaalea ja askeettinen.
”Tilat, joissa oleskellaan yhdessä, ovat neutraalia aluetta, joissa voi olla jotain pientä kummankin tyylistä.
4. Ryhmittele fiksusti
Jos kotona on monenlaisia huonekaluja, yhtenäisyyttä voi tavoitella ryhmittelemällä ne uudella tavalla. Eri tyylit voi joko sijoittaa omiin soppiinsa tai niitä voi yhdistellä toisiinsa oikein huolella.
”Se, kumman valitsee, riippuu siitä, kuinka jyrkästi osapuolet suhtautuvat tyyleihin. Mielenkiintoisin kokonaisuus tulee sekoittamalla tyylejä. Huoneeseen voi esimerkiksi laittaa pääosaksi linjakkaita, skandinaavisia huonekaluja ja joukkoon ripauksen antiikkia.”
5. Laita kiertoon ja osta käytettyä
Joskus on niin, että kaikki tavarat eivät kerta kaikkiaan sovi yhteen tai niiden mittasuhteet ovat väärät asuntoon. Jos jotain on pakko vaihtaa, voi vanhan huonekalun laittaa kiertoon ja ostaa tilalle käytettyä.
Käytettynä voi ostaa kalusteita myös tuunattavaksi, joten kirppislöydönkään ei tarvitse olla sellaisenaan täydellinen. Tällä tavoin sisustukseen saa luotua myös persoonallisuutta.
6. Hyödynnä tekstiilejä ja muita sisustustuotteita
Ovela jippo yhtenäisyyden tavoittelijalle on kiinnittää huomio pois eriparisista huonekaluista. Se onnistuu varsin helposti ja huokeasti, kun tilan yhtenäistämisen hoitaa pienemmillä somisteilla. Tarkoitukseen sopivat mainiosti esimerkiksi yhteneväiset tekstiilit, huonekasvit, taulut tai irtovalaisimet.
”Varsinkin verhoilla on todella iso merkitys, koska ne ovat iso pystypinta kuten seinätkin.”
Verhojen vaihdon lisäksi voit vaikkapa peittää nojatuolit irtohupuilla tai kehystää seinille itse otettuja valokuvia.
Vaikuttaako oma kotisi sekavalta kokonaisuudelta? Ota yhteyttä, jos kaipaat apua yhtenäisen sisustuksen luomiseen.
===
Lisätietoja sisustussuunnittelun osa-alueista löydät palvelut-sivulta. Niistä voi koota juuri projektiisi sopivan kokonaisuuden.
Sisustussuunnittelun hinnoittelusta löydät lisätietoja täältä.
Olen suunnitellut lukuisia erilaisia kohteita ja porfolioni on esillä esimerkiksi Pinterestissä. Klikkaa tästä ja pääset näkemään kuvia erilaisista toteutuksista.
Sisustussuunnittelija Kaisa Kallatsa | Sisustussuunnittelu | Helsinki | Espoo | Vantaa | Uusimaa